dimecres, 29 de febrer del 2012

Receptes senzilles

En aquest espai publicaré totes les receptes que vagi fent aquests dies a casa .



La primera és una de molt tradicional de les nostres terres .

COCA DE RECAPTE


La coca de recapte es una coca salada típica catalana. No es coneix si es va començar a fer
abans a Lleida o a Tarragona, donat que els seus origens no son del tot clars, alguns
l'atribueixen a l'época de la dominació romana d'Hispania, per la seva gran similitud amb la
pizza italiana, y també es parla del seu possible orígen arab.
Pel que fa a la massa antigament es feia amb massa de pa, però avui jo la faig amb un derivat salat del brioix francès.
 Els seus ingredients son:



Ingredients (per a 4 persones):

  • Per a la massa:
    • 500 g de farina
    • 30 g de llevat fresc
    • sal
    • sucre
    • 1 got d'aigua tèbia
    • 100 cc d'oli d'oliva verge extra i una mica de llard
  • Per a la guarnició:
    • 3 cebes
    • 3 pebrots vermells escalivats
    • un parell d´alberginies escalivades
    • all i julivert trinxat
    • sal
    • 100 cc d'oli d'oliva verge extra
    • llangonissa o arengada (1 per persona).També s´hi pot afegir cansalada de pebre cuarada














  1. Poseu la farina sobre el marbre en forma de volcà, en el centre, poseu-hi els altres ingredients, tret de l'oli. Treballeu-lo amb les mans fins que s'obtingui consistència i es desenganxi fàcilment del marbre.
  2. Quan estigui feta, deixeu la massa en un lloc temperat i tapeu-la amb un drap per tal que fermenti, procurant que no rebi corrent d'aire. Trigarà a fermentar unes dues o tres hores.
  3. Torneu a posar la massa al marbre, afegiu-hi l'oli d'oliva verge extra. Treballeu-la fins que l'oli hagi quedat absorbit i la massa quedi suau i elàstica. Deixeu-la reposar trenta minuts més, ben tapada..
  4. Espolseu amb farina una safata de forn i esteneu la massa preparada, tot donant-li la forma de coca, amb les mans untades amb oli o el corró; a sobre, col·loqueu-hi la ceba tallada molt fina i els pebrots pels laterals. Espolseu l'all i julivert i el pebre vermell. Opcionalment podeu posar les arengades netes i tallades o la llangonissa; tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva per damunt.
  5. Porteu-ho al forn, que ja ha d'estar calent, a 180ºC, uns trenta minuts. Encara que es pot menjar tan freda com calenta, és més bona recent feta que és quan està al màxim el seu sabor exquisit.









En temps de crisi, és útil i ben necessàri l´estalvi, per això us proposo una recepta que, a priori pot semblar agosarada i potser no serà de l´agrat de tothom, però és tot un clàssic d´algún restaurant de pesacadors de la Costa Brava.


ARROS AMB SARDINES                                

Ingredients ( per a 4 persones)

arrós tipus bomba (rodó) 150 gr
2 carchofes ( els cors)
1 pebrot verd
mig pebrot vermell
uns alls tendres
tomáquet ( salsa)
ceba
fumet suau de peix ( 3/4 lt)
4/8 sardines ( depen de la mida)
julivert
sal i oli

Preparació

Fem un sofregit amb la ceba i els pebrots, sobretot amb pebrots verds. Després
afegim el tomàquet, els alls i el julivert picats al morter. Incorporem l’aigua o el
fumet. Quan bulli això tirem l’arròs. Tres o quatre minuts abans que estigui cuit -
procurem que quedi una mica sucós i cru- tirem les sardines netes i sense cap ni
tripa. Per últim tapem la cassola i la deixem reposar uns tres minuts
aproximadament.





ESCUDELLA

Diu que qui menja sopes se les pensa totes.........Catalans, potser últimament en mengem poca.




La escudella i carn d'olla és una sopa típica de la gastronomia catalana. Es tracta de la primera sopa documentada per escrit a Europa, de la qual Francesc Eiximenis explicava al segle XIV que era menjada diàriament per tots els catalans. En el primer terç del segle XX, Ferran Agulló la descrivia també com el plat més generalitzat de Catalunya.

Es caracteritza especialment per usar en el bullit una pilota, que és una gran mandonguilla allargada que una vegada cuita es talla a rodanxes per repartir-la entre els comensals, feta amb carn picada barrejada amb cansalada, ou batut, molla de pa o pa ratllat, all i julivert, i que es passa per farina i es daura una mica abans de ser cuita en l'aigua que donarà el brou. A més per fer el brou s'utilitzen verdures (pastanaga, nap, api, porro, col verda, etc.) i eventualment també altres ingredients, com  cigrons, patata, butifarra negra o blanca, o diferents tipus de carn i ossos que poden variar segons la família, la regió o, l'estació de l'any i l'ocasió.

La escudella és  un brou obtingut del bullit de tots els ingredients, colat i en el qual es couen alguns fideus i una mica d'arròs rodó. Una variant és la escudella barrejada (sopa barrejada), en la qual s'afegeixen alguns ingredients en petits trossos al brou. En una altra variant en comptes d'una pilota es fan mandonguilles diminutes, de la grandària de raïms, que es posen en el brou. Les variants més humils tenien solament una bola de llard i com a molt algun os, mentre que les més riques són les reservades per a festes majors, especialment la de Nadal, que es fa amb*galets (antigament amb macarrons). A Cadaquès s'afegeixen pebrots morrons cuinats sobre brases (escalivats).



No fa falta que us expliqui com es fa oi???

MARRACU ESCABETXAT

El nom de Marraco, s´utilitza en la mitologia catalana per referir-se al Dragó. A Lleida es parla del Marraco fent referència a un animal totèmic desde el segle V a.C.,  però també és bastant usat per referir-se al peix espasa o Emperador, de la familia dels tauróns, per tant es pot dir que aquesta recepta és de Tauró escabetxat.
L´escabetx es pot utilitzar per a diferents productes( carns i peixos) indistintament, i pot ser molt senzill o més elaborat.




Ingredients:

500 gr de peix espasa
oli d´oliva verge
farina
sal
pebre

per a l´escabetx:

oli ( el mateix on haurem fregit el peix espasa)
alls ( uns 10/12)
pebre vermell dolç
2 bitxos ( per a qui li agradi un punt picant)
fulles de llorer( 6/7)
un farcellet d´herbes aromátiques
pebre negre senscera
alls tendres
ceba
vinagre



elaboració:


Netegem el peix , el salpebrem i l´enfarinem lleugerament i l´enrrossim en una paella amb oli.
el retirem i en el mateix oli tirem els grans d´all, el pebre , les fulles de llorer, la ceba tallada a troços grans , els alls tendres i deixem que potxi uns minuts. A continuació afegim el pebre vermell ( compte no deixar que es cremi) i el vinagre, i deixem reduir uns 15 minuts. per acabar, incorporem el peix a l´escabetx i apaguem el foc. Ho deixem  refredar i reposar mínim 24 hores avans de menjar-ho.



PATATES AMB SOBRASSADA

Aquest plat, admet una pila de variacions, des del timbal de patata i sobrassada,o el pastís de patata i sobrassada ,passant per els nius de patata i sobrassada,o fins hi tot la truita de patates, carxofes i sobrassada. Jo avui us proposo la versió més senzilla

Ingredients( per a 4 persones):
1 kilo de patates
mantega
sal i pebre
formatge parmesá
sobrassada



Preparació:



Bullim les patates amb pell i tot i les deixem refredar. A continuació les tallem a rodanxes d'1 cm de gruix aprox., les disposem en una safata de forn i salpebrem. Afegim un bocí de mantega a sobre de cada una i les posem al forn uns 20 minuts. Quan veiem que comencen a enrossir, posem un trosset de sobrassada a cada rodanxa i un polsim de formatge ratllat (parmesà si pot ser).
Tornem a fornejar fins que el formatge es fongui i llestes per emplatar.
Variant: També s'hi pot afegir una mica de ceba potxada.



ARRÓS AMB BACALLÀ




Aquest arrós no es pot pas dir que sigui originari de cap part cponcreta de les nostres terres; més aviat els seus origens provenen de les terres d´interior de la Peninsula.
Jo he adaptat la recepte a la meva manera de fer, i us garanteixo que el resultat es força acceptable , tant per la butxaca com per la qualitat gastronómica.


Ingredients( per a 4 ):
150/200 gr arrós tipus bomba
300 gr de bacallà salat
1 pebrot verd
1/2 pebrot vermell
2/3 caps d´all
3 carxofes( els cors)
2 tomáquets o 1 pot de tomàquet triturat
12 gambes
oli d´oliva
Fumet de peix


ingredients del fumet
ingredients de l´arrós



 Preparació:

Posem el bacallà en remull , canviant-li l´aigua cada 4 o 5 hores fins un total de 3 vegades, escorrem.
El tallem a daus d´uns 3 o 4 cm i l´enrossim en la paella on farem l´arrós junt amb uns grans d´all laminats. A mig enrossir hi afegim el pebrot verd, el vermell i els cors de les carxofes laminats, i deixem sofregir uns 10 minuts. Tot seguit afegim el tomáquet triturat i rectifiquem de sal si fa falta.
previament haurem preparat el fumet de peix amb el que el nostre peixater de confiança ens recomani ,i colarem el suc resultant .
Ara ja podem afegir l´arrós, i el fumet,i  i en uns 15 minuts tindrem l´arrós a punt per menjar.Uns 5 minuts avans de que l´arrós estigui fet disposem les gambes i llest.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada